Monika Maširević

Komentari

Peđa Stefanović, Bela Crkva

Za sve nas koji se polako približavamo obalama indijske kulture, duhovnosti i duše, Vi ste naš pravi svetionik.

Slavica Periškić, Sombor

Ti si živi primer kako LJUBAV pokreće i spaja ljude. Na tvom dubokom poznavanju Indije može ti pozavideti skoro svaki Indijac.

Sureš Rao, ataše u Ambasadi Indije u Beogradu

Moniku dugo godina poznajemo kao osobu koja je organizovala mnogo aktivnosti: predavanja, izložbi, TV emisija, javnih nastupa — govoreći o Indiji, jer Indiju i njenu kulturu izuzetno dobro poznaje.

Indiju je posetila osam puta, proputovala je kroz dosta indijskih država i Indiju predstavlja u pravom svetlu. Ambasada Indije rado sarađuje sa njom i beskonačno joj je zahvalna što svoje znanje, kao indolog, nesebično širi pred srpskom publikom.

Snežana Lekan, književnica iz Beograda

Vas je osvojila Indija, draga Monika, a Vi osvajate nas tom iskrenom emocijom, koja se prepoznaje u svakoj vašoj reči, svakoj fotografiji… i, kako kaže Ivo Andrić, da nije važno koja je naša misija, ali je važno da je pronesemo kroz život kao svetinju i da nikada ne izneverimo svoju dušu! Vi baš tako živite. Srećno!

Njegova ekselencija Sandživ Koli, ambasador Indije u Srbiji

Ona pripada nama, Indiji, podjednako kao i Srbiji. Hvala Moniki na toj ljubavi i pažnji prema Indiji. Monika predstavlja najboljeg ambasadora Indije u Srbiji.

Viđaj Kumar, kancelar u Ambasadi Indije u Beogradu

Monika je donela Indiju u Srbiju. Ona je most između Indije i Srbije. Mislim da svi dobro poznaju ono što Monika radi. Možda nije velika stvar posetiti Indiju osam puta; ali, to što je ona pružila Indiji i što njoj Indija daje, to je njena strast. Monika, Vi ste toliko posebni za našu zemlju! To što ste Vi pružili Indiji zaslužuje ogromno poštovanje i divljenje. Hvala vam iz dubine duše!

Sonja Milošević, Novi Sad

Maharani je naša.

Beisa Romanić, Novi Sad

Monika u svakom pogledu zaslužuje poštovanje i ljubav, posebno od zemlje Indije i njenih stanovnika. Mnogi su bili u Indiji iz raznoraznih razloga, pisali o tome, donosili suvenire, izdavali knjige, ali niko kao Monika nije putovao srcem i nije osećao tako svetost te zemlje. Retko ko se sa istim žarom vraćao Indiji, kao što je to činila Monika. S punim značenjem nosi lentu „maharani” koja krasi njen misionarski duh. Ako iole Vlada Indije i Indijska ambasada imaju sluha za toliku ljubav prema njihovoj zemlji, Moniku bi trebali proglasiti za počasnog gosta, ambasadora Indije. Moj naklon Maharani!

Radojka Tmušić Stepanov, Novi Sad

U jednoj fado pesmi postoji ovaj stih: vreme stoji — mi smo prolazni. Tako ja imam utisak da Indija i njena civilizacija stoje, a da drugi prolaze. To isto mislim i o Kini i Rusiji. Zato me ne čudi što ste Vi, gospođo Monika, sa svojom pronicljivošću i visprenošću, i osećajem za lepo i neobično, zavoleli Indiju.

Ne znam kako i kada ste stali na put koji Vas je odveo do Indije, ali sam sigurna da to nije nimalo slučajno, da se o tome postarao Onaj koji se o svemu i svima nama stara. Na tom putu Vi otkrivate mnogo novog, ali sam sigurna da i taj put otkriva Vas sebi samoj, do te mere da se ponekad iznenadite otkud Vam ta snaga, otkud Vam toliko jasnih misli, otkud Vam tolika dobrota i sposobnost da jasno razlučite dobro od onoga što to nije.

© 2024 Monika Maširević | Knjiga „Preživeću: avanture s hodočašća u Indiji” | Knjiga „Put u Radžastan” | Atelje „Maširević” Web design & development Tacit