Monika Maširević

Biografija

Monika Maširević, indolog i putopisac, rođena je 1971. godine. Završila je Učiteljski fakultet na smeru za razrednu nastavu. Više od dvadeset godina radi kao bibliotekar u Gradskoj biblioteci u Novom Sadu. Veoma zapažen rad ostvarila je kao urednik kulturnih programa i organizator promocija u novosadskoj Biblioteci.

Monika Maširević

Veliki je zaljubljenik u indijsku kulturu i svega što potiče sa tla Indije. Od detinjstva vrlo posvećeno proučava sve što je u vezi sa Indijom — na prvom mestu religiju, arhitekturu, književnost, filozofiju i muziku. U Indiji je do sada bila devet puta. Od nedavno, svoj avanturistički duh usmerila je na putovanja isključivo u Indiju radi istraživanja novih predela u kojima još nije bila. Putuje uvek sama, a svoja iskustva i zapažanja deli sa srpskom publikom kroz javne nastupe (TV i radio emisije) i predavanja, shvatajući ovaj poziv kao deo svoje životne misije: približavanje indijske kulture i duhovnosti srpskoj čitalačkoj publici i auditorijumu.

U mnogim gradovima Srbije održala je brojna predavanja i večeri indijske kulture na kojima je uz slajdove i fotografije iz lične kolekcije publici predstavila ovu daleku i egzotičnu zemlju koja u mnogim segmentima nosi prefiks multi. Teme i naslovi njenih putopisno-dokumentarnih predavanja su sledeći: U Braminom gradu — vodič kroz Puškar, Svetske religije — hinduizam, Život u indijskim ašramima, Put u Radžastan, Silazak reke Gange, Vodič kroz Indiju, Drevni indijski hramovi i njihova gradnja, Vodič kroz hodočašće, Rečju i slikom kroz Radžastan

Monika Maširević

Organizator je brojnih predavanja na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, Novosadskom klubu, Gradskoj biblioteci i na mnogim drugim mestima i ustanovama kulture. Jedan je od inicijatora proslave hinduističkog praznika diwali u Novom Sadu; više puta je govorila o indijskoj poeziji kroz vekove, organizovala je Veče indijske kulture posvećeno hindi jeziku u Gradskoj biblioteci u Novom Sadu. Zahvaljujući Monikinim predavanjima stanovnici Srbije imaju priliku da upoznaju mnoga kulturološki i religijski značajna mesta u Indiji, da čuju o tome kako žive ljudi u Indiji, da se upoznaju sa običajima indijskog naroda. Svoju ljubav prema voljenoj Indiji kao i iskustva koja je doživela putujući Indijom, nesebično prenosi stanovnicima Srbije.

Amaterski se bavi fotografijom. Imala je više samostalnih izložbi u Novom Sadu, Beogradu, Somboru, Subotici i Srbobranu. Inspirisana kapijama i vratima koje je fotografski zabeležila u Indiji, kao i filozofijom reinkarnacije, u martu 2017. godine pažnju je privukla izložbom fotografija i performansom pod nazivom The Doors of India, u novosadskoj Kafe–galeriji Frida.

Monika Maširević

Dnevničke zapise sa putovanja po Indiji do sada je objavljivala u Omladinskom časopisu Pokret koji je izlazio u Somboru, te u bibliotečkom časopisu Mozaik. Članci su joj izlazili i u dnevnoj štampi: Danasu, Dnevniku, Novosadskom reporteru

Beleške i zapažanja sa svog šestog po redu odlaska u Indiju, zabeležila je u putopisnom romanu Preživeću: avanture s hodočašća u Indiji kroz koji upoznaje čitaoce sa neobičnim svetom indijskih verovanja kao i o svim poteškoćama koje je doživela dok je hodočastila. Ova putopisna knjiga je njeno prvo književno ostvarenje sa kojim se predstavila srpskoj publici i stekla brojne čitaoce zainteresovane za kulturu Indije.

U julu 2021. godine objavila je svoju drugu po redu putopisnu knjigu Put u Radžastan (Prometej, Novi Sad) koja je prožeta snažnim emocijama, raskošnim opisima palata, gradova i predela, te dokumentovana istorijskim podacima o događajima iz kulturne zaostavštine indijske države Radžastan. Knjiga je nastala na osnovu dvomesečnog putovanja kroz radžastanske gradove: Džajpur, Džodpur, Mandava, Udaipur, Čitorgarh, Ađmer, Puškar… Kao izraz bezgranične ljubavi, ovu knjigu posvećuje Indiji i njenom narodu.

Monika Maširević

Osim pisanja i bavljenja fotografijom, Monika poseduje još jedan hobi — oslikavanje stakla i keramike. U više navrata svoje eksponate je izlagala u mnogim gradovima Srbije. Povodom obeležavanja Svetskog dana poezije u Gradskoj biblioteci u Novom Sadu priredila je izložbu dekorativnih flaša sa poezijom indijskih pesnika ispisanim na hindiju. Ima svoj atelje u kome stvara više od jedne decenije. Kao znak priznanja za ogroman doprinos u širenju znanja o indijskoj književnosti, kulturi i istoriji u Srbiji, Ambasada Indije u Beogradu dodelila joj je 26. januara 2022. zahvalnicu povodom obeležavanja Dana Republike Indije, koju joj je uručio Njegova ekselencija Sandživ Koli, ambasador Indije u Srbiji.

Udata je, majka sina Nikole. Živi i radi u Novom Sadu.

© 2024 Monika Maširević | Knjiga „Preživeću: avanture s hodočašća u Indiji” | Knjiga „Put u Radžastan” | Atelje „Maširević” Web design & development Tacit